Interview with Al Arabiya (Arabic) on the collapse of the Silicon Valley Bank & the UBS-Credit Suisse rescue deal, 21 Mar 2023

22 March, 2023
read < 1 minute

In this interview with Al Arabiya aired on 21st Mar 2023, Dr. Nasser Saidi discusses the collapse of the Silicon Valley Bank, the difference between the current banking crisis versus the 2008 one, also highlighted the importance of reconsidering accounting principles (with regard to unrecognised losses in the banking sector).

Watch the interview at this link as part of the related news article:

ناصر السعيدي: يجب إعادة النظر في رقابة القطاع المصرفي والمالي العالمي

وفي سياق متصل، وبشأن الاختلاف بين أزمة 2008 والحالية، قال رئيس شركة “ناصر السعيدي شركاه” الدكتور ناصر السعيدي، إن الأمر المختلف في الأزمة الحالية، مقارنة بأزمة 2008، أن الأزمة الحالية تتمثل في أزمة معينة تنتشر لتؤثر على النظام المصرفي المالي العالمي.

وأضاف السعيدي، في مقابلة مع “العربية”، أنه رغم إفلاس ومشكلات بنوك سيلفر بنك وسيغنتشر وفيرست ريبابلك بنك وسيليكون فالي، إلا أن الخسائر غير المعترف بها في القطاع المصرفي الأميركي تبلغ نحو تريليوني دولار وهو ما يتطلب إعادة النظر بالتشريع والقوانين ونظام الرقابة والإشراف.

وأوضح أنه في عهد الرئيس السابق دونالد ترمب، تم إعفاء البنوك الصغيرة والمتوسطة البالغ أصول أقل من 250 مليار دولار من عدة قيود وهو ما يجب إعادة النظر فيه، والعمل على الفصل بين بنوك الاستثمار والتجارية.

وأشار السعيدي، إلى أهمية إعادة النظر في أسس المحاسبة، لأن المصارف لا تقدر القيمة الفعلية للمحفظة بينما كان المطروح سابقاً تقديرها وفقاً لأسس القيمة العادلة للمحفظة، مؤكداً على ضرورة إعادة النظر في رقابة القطاع المصرفي والمالي العالمي.

Read Next

TV and radio

Interview with Al Arabiya (Arabic) on the US debt ceiling bill, 31 May 2023

In this interview with Al Arabiya aired on 31st May 2023, Dr. Nasser Saidi discusses

1 June, 2023

TV and radio

Bloomberg Daybreak Middle East Interview, 31 May 2023

Aathira Prasad joined Manus Cranny  on 31st of May, 2023 as part of the Bloomberg

1 June, 2023

MENA Economics

Comments on UAE-Turkey CEPA in Zawya, 30 May 2023

Aathira Prasad’s comments (posted below) on the prospects for UAE-Turkey CEPA in the backdrop of

31 May, 2023